Tyskland i Champions Hockey League

Den tyska högstaligan DEL (Deutsche Eishockey Liga) var precis som svenska SHL en av de sex ligor som var med och startade upp Champions Hockey League. Därav har ligan ett antal direktplatser för sina allra bästa klubblag som därmed får kombinera den inhemska säsongen med internationellt spel. Som det ser ut just nu finns det plats för fyra tyska lag i ligan, som tas fram utifrån den föregående säsongen i DEL.

Den tyska klubben som gjort allra bäst ifrån sig i CHL är EHC Red Bull München, som är det enda tyska laget som tagit sig längre än till en åttondelsfinal. Under säsongen 2018/2019 gjorde laget sin hittills starkaste insats då man tog sig hela vägen till den stora finalen. Längstmed vägen hade man slagit ut schweiziska EV Zug, svenska Malmö Redhawks och österrikiska namnen Red Bull Salzburg i slutspelet innan man slutligen fick ta sig an Frölunda i den direkt avgörande finalen. Mötet spelades på Scandinavium i Göteborg där hemmalaget kunde ta sin tredje CHL-titel. Matchen slutade 3-1 och först med tio minuter kvar kunde EHC Red Bull München spräcka sin nolla.

Året därpå kunde Frölunda försvara sin titel samtidigt som München slogs ut i kvartsfinalen. Under säsongen 2021/2022 såg det ut att kunna bli ett likadant finalmöte igen, men såväl München som Frölunda slogs här ut i sina respektive semifinaler.

Även tysk landslagshockey går framåt

Tysk ishockey gör inte bara stora framsteg på klubblagsnivå, utan även på landslagsnivå. Under de senaste åren har man gått från att vara ett lag som slåss om mittenplaceringarna till att faktiskt vara en kandidat för medalj. Den stora höjdpunkten på denna resa är det Olympiska spelet i Sydkorea, där man chockade hela hockeyvärlden när man slog ut Schweiz, Sverige och Kanada på vägen fram till den stora finalen. Här gav man det ryska laget en riktig kamp som fick avgöras på övertid. Tyskland lämnade OS med ett silver runt halsen och ett starkt självförtroende.

Vid världsmästerskapet året därpå nådde man en sjätteplats och vid turneringen i Riga 2021 gick man hela vägen till semifinal i en turnering där flera storlag underpresterade. Det återstår nu bara att se vad laget kan göra vid nästkommande Eishockey Weltmeisterschaft.

Hittills har det tyska herrlandslaget följande medaljer i bagaget:

  • VM-silver 1930
  • OS-brons 1932
  • VM-brons 1934
  • VM-silver 1953
  • OS-brons 1976
  • OS-silver 2018