Danmark i Champions Hockey League

Danmark är en nation där intresset för ishockey bara växer. Klubblagen blir starkare för varje säsong och under VM i ishockey tar sig laget allt närmare en plats i slutspelet. Även i Champions Hockey League förekommer lag från nationen, men de väntar fortfarande på att göra sitt första stora avtryck på den interationella scenen.

Här nedanför har vi summerat de danska klubbarnas medverkan i CHL än så länge. Förhoppningsvis kan vi inom en snar framtid få se ett av landets klubbar i turneringens slutstrid.

2014/2015: Sønderjyske

I den allra första upplaga av CHL blev Sønderjyske det lag som fick representera Danmark. Klubben lottades in i grupp J där de bland annat ställdes mot Skellefteå AIK. Laget inledde med att förlora mot finska HIFK på straffar och föll därefter med 1-4 i båda mötena med den svenska klubben. Tvåsiffrig bortaförlust mot HIFK följdes av dubbla möten med tyska Krefeld Pinguine där laget fick med sin första och enda seger. Fyra poäng räckte till en tredjeplats i tabellen.

2016/2017: Esbjerg Energy

Klubben seedades in i grupp G som det lägst rankade laget. Under sina fyra matcher mot schweiziska EV Zug och finska HIFK fick laget med sig tre poäng efter två möten med delad poäng. Detta räckte inte längre än till en jumboplacering i gruppen.

2017/2018: Esbjerg Energy

Ännu en gång var det laget från Esbjerg som avancerade till CHL. Ännu en gång återfanns klubben bland de lägst rankade och man slutade efter möten med tyska Adler Mannheim, tjeckiska Oceláři Třinec samt svenska HV71 sist i tabellen utan några poäng.

2018/2019: Aalborg Pirates

Aalborg blev den tredje danska klubben att nå Champions Hockey League och ställdes där mot Frölunda HC, ZSC Lions och Vienna Capitals i sin grupp. På övertid besegrade laget den österrikiska klubben på bortaplan, vilket var den enda matchen som laget lämnade med mer än en poäng. Totalt fick laget ihop tre pinnar, en siffra lägre än samtliga motståndare.

2019/2020: Rungsted Ishockey

När det blev dags för Rungsted Ishockey att representera Danmark i ligan så väntade schweiziska Ev Zug, tjeckiska HC Plzen och finska HPK som motstånd. På hemmaplan på Bitcoin Arena tog laget sin första och enda poäng när de besegrade HPK med 3-1 vilket inte räckte längre än till tabellens fjärdeplats.

2020/2021: Sønderjyske och Aalborg Pirates

Säsongen som blev inställd på grund av pandemins framfart skulle ha blivit den första att inkludera två danska klubbar.

2021/2022: Rungsted Ishockey och Sønderjyske

När turneringen återvände blev det äntligen dags för världen att få se två danska klubbar i CHL. Sønderjyske lottades in i grupp D där de ställdes mot Rögle, Red Bull Münich och EV Zug – alla tre av Europas största klubblag. Det danska laget blev totalt överkörda i sina matcher och slutade på noll poäng och med en målskillnad på minut 30. Inte heller Rungsted nådde någon högre placering i sin grupp, men lyckades ändå skrapa ihop fem poäng i sina möten med EC KAC, Dragons de Rouen och HC Donbass.

2022/2023: Aalborg Pirates

Efter en lång väntan kunde Aalborg Pirates göra sin andra säsong i CHL. Laget inledde säsongen med att besegra Sparta Prague på bortaplan och åkte därefter på fyra raka förluster. Gruppspelet avrundades med att man fick med sig en poäng från bortamötet med Luleå. Fyra poäng räckte till en tredjeplats i tabellen, vilket dessvärre inte var nog för att avancera till slutspelet.