Lagen i CHL

För att följa fotbollens enormt lyckade Champions League turnering, så startade IIHF (Internationella Ishockeyförbundet) en turnering för elithockey i Europa kalla Champions Hockey League. Första säsongen spelades 2014/2015.

6 ligor grundade CHL
Under de första tre åren av turneringen hade de 26 av 48 lagen som var med och grundade ligan garanterade platser för att vara med i gruppfasen (en så kallad ”A-licens”). För att fylla ut de övriga platserna så kunde lag från de grundande ligorna kvalificera sig på sportliga meriter (”B-licens”) samt ytterligare mästare från andra europeiska ligor (”C-licens”).

Men sedan 2017/2018-säsongen är det ändrat och alla lag i turneringen måste ta sig dit på sportsliga meriter. Något som nu gör att endast de bästa lagen är med i ligan och inget lag har en gratis plats.

I gruppfasen deltar 32 lag, med 24 av dem från de 6 ligorna som var med och grundade CHL. Dessa 6 är den Svenska SHL, Finska Liiga, Schweiziska National League A, Tjeckiska Extraliga, Tyska DEL och Österrikiska EBEL. Maximalt fem lag från varje land är tillåtna, med platser tilldelade till varje land enligt ett koefficientsystem vilket innebär att de bästa två ligor får fem lag med, nästa två får fyra, de sista två får tre.

Övriga ligor
De resterande åtta platserna ges till lag från de norska, slovenska, franska, vitryska, danska, brittiska och polska ligorna, plus en plats till mästaren från Continental Cup. Continental Cup är en ishockeyturnering för europeiska klubbar från länder med mindre utvecklade hockeyligor.

Turneringen
Lagen placeras i 8 grupper med 4 lag i varje för att i gruppspelet möta alla lag i sin grupp en gång hemma och en borta. När gruppspelet är färdigspelat så går de två bästa lagen i varje grupp vidare till slutspelet. Väl i slutspelet möts lagen i bäst av två matcher. Men däremot så är det bara en enda match i finalen.