Lagen i CHL

För att följa fotbollens enormt lyckade Champions League turnering, så startade IIHF (Internationella Ishockeyförbundet) en turnering för elithockey i Europa kalla Champions Hockey League. Första säsongen spelades 2014/2015. Här presenterar vi lagen som är med och spelar i 2021/2022 års säsong av Champions Hockey League

EC KAC
Nation: Österrike

Red Bull Salzburg
Nation: Österrike

BK Mladá Boleslav
Nation: Tjeckien

HC Sparta Praha
Nation: Tjeckien

Oceláři Třinec
Nation: Tjeckien

Rungsted Ishockey
Nation: Danmark

SønderjyskE Ishockey
Nation: Danmark

HIFK
Nation: Finland

Lukko
Nation: Finland

Tappara
Nation: Finland

TPS
Nation: Finland

Dragons de Rouen
Nation: Frankrike

Adler Mannheim
Nation: Tyskland

EHC Red Bull München
Nation: Tyskland

Eisbären Berlin
Nation: Tyskland

Fischtown Pinguins
Nation: Tyskland

HC Bolzano
Nation: Italien

Frisk Asker Ishockey
Nation: Norge

JKH GKS Jastrzębie
Nation: Polen

Slovan Bratislava
Nation: Slovakien

Frölunda HC
Nation: Sverige

Leksands IF
Nation: Sverige

Rögle BK
Nation: Sverige

Skellefteå AIK
Nation: Sverige

Växjö Lakers
Nation: Sverige

EV Zug
Nation: Schweiz

HC Fribourg-Gottéron
Nation: Schweiz

HC Lugano
Nation: Schweiz

Lausanne HC
Nation: Schweiz

ZSC Lions
Nation: Schweiz

HC Donbass
Nation: Ukraina

Cardiff Devils
Nation: Storbritannien

6 ligor grundade CHL
Under de första tre åren av turneringen hade de 26 av 48 lagen som var med och grundade ligan garanterade platser för att vara med i gruppfasen (en så kallad ”A-licens”). För att fylla ut de övriga platserna så kunde lag från de grundande ligorna kvalificera sig på sportliga meriter (”B-licens”) samt ytterligare mästare från andra europeiska ligor (”C-licens”).

Men sedan 2017/2018-säsongen är det ändrat och alla lag i turneringen måste ta sig dit på sportsliga meriter. Något som nu gör att endast de bästa lagen är med i ligan och inget lag har en gratis plats.

I gruppfasen deltar 32 lag, med 24 av dem från de 6 ligorna som var med och grundade CHL. Dessa 6 är den Svenska SHL, Finska Liiga, Schweiziska National League A, Tjeckiska Extraliga, Tyska DEL och Österrikiska EBEL. Maximalt fem lag från varje land är tillåtna, med platser tilldelade till varje land enligt ett koefficientsystem vilket innebär att de bästa två ligor får fem lag med, nästa två får fyra, de sista två får tre.

Övriga ligor
De resterande åtta platserna ges till lag från de norska, slovenska, franska, vitryska, danska, brittiska och polska ligorna, plus en plats till mästaren från Continental Cup. Continental Cup är en ishockeyturnering för europeiska klubbar från länder med mindre utvecklade hockeyligor.

Turneringen
Lagen placeras i 8 grupper med 4 lag i varje för att i gruppspelet möta alla lag i sin grupp en gång hemma och en borta. När gruppspelet är färdigspelat så går de två bästa lagen i varje grupp vidare till slutspelet. Väl i slutspelet möts lagen i bäst av två matcher. Men däremot så är det bara en enda match i finalen.